18 December 2011

La velouté de Potiron

Pumpkins in Provence
There are so many recipes for pumpkin soup so...I'll give mine . I love create recipes with the less of ingredients ( less is more ....) because I like to feel the taste of what I eat , nevertheless you have to choose the best products , otherwhise it won't work ! I love pumpkins but I never loved so much soups made with it , I wanted the taste of it , pure ....but not so sweet at the same time . Lemongrass gives a freshness to this soup , and the final result is a velvety , creamy ' velouté' , nobody believes that's so simple ! All my clients love it .

Ingredients for 4:
800 gr of pumkin roughly chopped and without skin
1  stalk of lemongrass
1 and 1/2 liter of vegetable stock
Ground ginger-powder
125 gr of double cream
Salt if needed

Put the chopped pumkin in a stockpot , cover the pumpkin with the vegetable-stock ( if you don't have cover with water and add one organic vegetable-stock cube and a csp of salt ) bring it to the boil and let it simmer till it gets tender ( about 30 minutes ) .Taste for the salt , put in the stalk of lemongrass and leave for 5 minutes then take off the stalk and mix till it comes velvety.
Wisk the cream with a little bit of salt and of ground ginger , pour the soup into the bowls , add a large spoon of cream on the top and serve immediatly. It' so simply delicious and easy to do ! 





French version

Soupe  de potiron à la citronnelle
Ingrédients pour 4 :
 800 gr de potiron
une tige de citronelle ( lemongrass) 
1 litre  et ½ de bouillon végétal (1 poireau , une carotte, une branche de céleri , 2 feuilles  de laurier , sel ) ou un cube de bouillon aux legumes bio
                                                                                                                                                                                                                                 
gingembre en poudre

125 gr de crémé fraîche

Emincez les légumes pour le bouillon , couvrez-les avec 1,8 litres d'eau , faites bouillir pendant 30 minutes avec le laurier et le sel , filtrez.
Epluchez le potiron , coupez-le en des et mettez-le dans un faitout avec le bâton de citronnelle décortiqué , couvrez avec le bouillon faites  cuire jusqu'à le potiron sera bien tendre , mixez pour obtenir une velouté .Fouettez la crème avec un peu de sel et de gingembre en poudre à l'aide d'un fouet à main , juste pour l'avoir un peu plus épaisse . Versez la velouté dans des bols , posez une cuillerée de crème et servez aussitôt.
C'est delicieux et très facile !
Pumkins in Paris



La crema di zucca alla citronella

Ingredienti x 4

800 gr di zucca brodo vegetale sale 1 gambo di citronella

250 gr di panna acida pepe di sechuan sale

Tagliare a cubetti la zucca , metterla in una pentola profonda , coprirla di brodo vegetale ( oppure acqua e un dado di verdure biologico ) , fare cuocere fino a che la zucca é morbida. Mettere il gambo di citronella ( se non la trovate potete sostituire con un pezzo d zenzero) lasciare in infusione 10 mn .Togliere la citronella , aggiustare di sale , frullare tutto con un frullatore a immersione :otterrete una crema deliziosamente densa senza dover aggiungere altro. Servire con una cucchiaiata di panna acida e un po di pepe di sechuan pestato.


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