9 February 2012

Lamb's stew of Avignon






I discovered this ancient provençal recipe on the book "De l'agneau de Provence" by Robert Eymony ,that I knew some years ago .He offered me his book that's not only about recipes but much about the importance of sheeps and lambs in Provençal civilization. I taught this recipe during a cooking-class in Goult's Castle (you can find Tarte Tatin here )

La Daube d’Avignon  (l’abodo avignonnenco)
For 6 servings
1,200 gr of lamb’s meat chopped in squares of about  4 cm
700 gr of yellow onions
700 gr of carrots
100 gr of lard  roughly chopped
120 gr of thin-chopped onion
120 gr of thin-chopped carrot
A piece about 5cm of length of orange peel (organic !! )
Bouquet garni ( thyme & laurel)
250ml of red wine
1 tablespoon of extra virgin olive oil
Salt ,freshly grounded  blackpepper, 1 garlic clove
Put the lard , the chopped onions & carrots and the oil in a frying pan,let cook gently for about 15 mn , without burning
Then add this mixture in a large saucepan , put on the fire , add the meat and stir over medium heat for 4/5 minutes , add the onions and carrots chopped , the orange peel ,1 teaspoon of salt ( you can taste at the end if it’s enough ) the ‘ bouquet garni’ and the wine ,mix everything ,reduce the heat to the lowest setting Cover the pan and cook slowly for 2/3 hours until the meat is tender .Taste the salt and add the pepper.
You can serve with some rice or mashed potatoes
Note : if you have an hearthenware pan you can cook in the oven , covered , at 120° for 4 hours or till the meat is tender ( it depends on the quality of the meat )


Mashed  potatoes x6
1kg of potatoes ( bjinties is the best for mashing )
Salt
Pinch of nutmeg
Milk  about 250 ml
30gr of butter
Peel the potatoes , cut them in 4 , cook in a steam till soft. Warm the milk , mash the potatoes in a saucepan , add the butter , a teaspoon of salt and the milk ( add little by little ) stir at a medium heat , flavor with the nutmeg ,taste the salt ad serve hot.




Con questa ricetta partecipo al contest

il mio primo contest





8 comments:

  1. OMG ! delicious Giuseppina!
    I have the same saucepan in my kitchen.
    :P

    ReplyDelete
  2. Ciao Giuseppina,
    il purè dentro a quella pignattina di rame è splendido! L'agnello anche.
    Grazie per partecipare al mio contest, naturalmente puoi ritornare con qualsiasi altra preparazione a fuoco lento, anche nel forno.
    Ho letto l'About me...mi sa che abbiamo tante cose in comune noi due...:))
    A presto.
    Sabrina

    ReplyDelete
  3. Grazie Sabrina ! Vedro di inventarmi qualcosa di nuovo per il contest ! Per il resto....son curiosa :)))

    ReplyDelete
  4. bellissimo il piatto e in entrambi i sensi! :D
    buon we

    ReplyDelete
  5. Ciao Giuseppina! grazie per essere passata a farmi visita! complimenti per il tuo blog, è delizioso! bellissime foto! A presto!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Devo rifarti i complimenti , ho trovato il tuo lavoro spettacolare , direi che puoi lanciarti nella professione ( accidenti , tutti mi dicono che son bravissima ma mi inchino davnti a quel che vedo in rete ....) Un abbraccio (grazie per le foto , ma non vedo l'ora che arrivi la nuova macchina con un obiettivo più luminoso soprattutto , le tue foto sono strepitose cara )

      Delete
  6. Piacere di conoscerti, la passione francese ci unisce e non solo quella... mi piace molto il tuo spazio! a prestissimo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Grazie Marina ,anche a me piace molto il tuo "spazio" ! A bientôt :)

      Delete

I'll be very happy to receive your comments !